Büyük ünlü uyumu kuralı nedir örnek?
Düşük sesli harfler a, ı, o ve u’dur ve ince sesli harfler e, i, ö ve ü’dür. İnce veya kalın olsun, tüm sesli harfleri olan kelimeler, üst sesli harfler için uyum kuralını izler. Örnekler: “Swing”, “Pillow”, “Laurel”, “Seed”.
Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler nelerdir?
Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu gerekmez: uyum, badem, ceylan, kipper, dükkan, fidan, gazete, hamsi, kestane, keman, limon, model, kuvvet, güreşçi, merhaba, sinema, tiyatro, eğil, ziyaret. Bileşik kelimelerde büyük ünlü uyumu gerekmez: açıkgöz, bilgisayar, sofayat, hanımeli, vb.
Küçük ünlü uyumu nasıl ayırt edilir?
Bir sözcüğün ilk hecesi yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) içeriyorsa, sonraki hece de yuvarlak ünlü (u, ü,) veya düz ünlü (a, e) ile bitmelidir. Bu temaya uyan sözcüklere küçük ünlü uyumu denir.
Büyük ünlü uyumu nedir TDK?
SÖZCÜK UYUMU KELİMESİNİN ANLAMI Bir dil bilgisi terimidir. Kural, Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde a, ı, o, u gibi bir arka ünlü varsa, sonraki hecelerin hepsinde arka ünlüler, e, i, ö, ü gibi bir arka ünlü varsa, sonraki hecelerde arka ünlüler gelir: childhood, denizcilik gibi.
Büyük ünlü uyumunu anlatır mısın?
Bir sözcüğün ilk hecesinde kalın ünlü (a, ı, o, u) varsa, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın gösterilir: adım, ağız, ayak, boyunduruk, burun, dalga, yutmak.
Ünsüz uyumu kuralı nedir?
Ünsüz benzeşmesi veya ünsüz uyumu, Türk dilbilgisinin fonetik olgularından biridir. Bu kurala göre, her sözcüğe eklenen ve ünsüz harfle başlayan türetme ve çekim ekleri, ondan önceki harf sert ünsüz ise sert harfle, yumuşak ünsüz ise yumuşak ünsüzle başlamalıdır: dolapta, aşçıda, kitapçıda, vb.
Büyük ünlü uyumu ne zaman aranmaz?
– Tek heceli sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz. – Yabancı sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı yoktur. – Türkçe sözcüklere eklenen bazı ekler büyük ünlü uyumu kuralını ihlal eder. Bunlara; -yor, -ken, -leyen, -mtrak, -gil ve -ki ekleri dahildir.
Hangisinde küçük ünlü uyumuna uymayan kelime vardır?
Küçük ünlü uyumuna uymayan kelimeler; Palm, Avurt, Mud, Shell, Kavuk, Melone, Roast-, Conjunction-, Sav-, Rain vb.’dir.
Türkçede büyük ünlü uykuda ne gibi kurallar vardır?
Büyük Ünlülerin Uyumu Türkçe bir sözcükte ilk hecenin ünlüsü kalın ise (a, ı, o, u), sonraki hecelerin ünlüleri de kalın olur (a, ı, o, u); ilk hecedeki ünlü ince ise (e, i, ö, ü), sonraki hecelerin ünlüleri de ince olur (e, i, ö, ü).
Düz ünlüler nelerdir?
Düz ünlüler: a, e, ı, i. Yuvarlak ünlüler: o, ö, u, ü
Horoz kelimesi küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Örnekler: “photo”, “cock”, “monolog”, “diyalog” ve “soprano” gibi kelimelerde, “o” ünlüsü ilk hecenin dışında kullanılır ve bu da alt ünlünün uyumuna aykırıdır. Tüm bu kelimeler yabancı kökenlidir.
Damak uyumu nedir?
Kural şudur: Bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalı ve bir kelimenin ilk hecesinde ince ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır. İnce olmak damak uyumudur.
Hangi kelimeler büyük ünlü uyumuna uyar?
Büyük ünlü uyumuna uygun sözcükler: Düşük ünlülerden oluşan sözcükler: Sözcüğün ilk hecesinde ve kalan hecelerinde “a, ı, o, u” kalın ünlüleri varsa, bunlar büyük ünlü uyumuna uygundur.
Ünlü kalınlaşması ne demek?
Ünlü kalınlaşması, ince ünlülerin kalın ünlülere dönüşmesiyle oluşan bir benzeşme türüdür.
Büyük ünlü uyumu neden kullanılır?
– a, ı, o, u, alçak ünlüler, – e, i, ö, ü, ince ünlüler. Bu harflerin başına ve sonuna göre büyük ünlü uyumu kuralı ortaya çıkar. Kalın ünlüyle başlayan sözcük aynı şekilde devam ettirilmeli ve kalın ünlüyle bitmelidir.
Ünlü uyumu hangi kelimelerde aranmaz?
Alıntı kelimelerde büyük ünlü sesine gerek yoktur.
Büyük ünlü harfler hangisi?
Geniş ünlüler: a, e, o, ö Geniş ünlüler: ı, i, u, ü
Türkçede büyük ünlü uykuda ne gibi kurallar vardır?
Büyük Ünlülerin Uyumu Türkçe bir sözcükte ilk hecenin ünlüsü kalın ise (a, ı, o, u), sonraki hecelerin ünlüleri de kalın olur (a, ı, o, u); ilk hecedeki ünlü ince ise (e, i, ö, ü), sonraki hecelerin ünlüleri de ince olur (e, i, ö, ü).
3.sınıf büyük ünlü uyumuna ne demek?
BÜYÜK SÜNLÜLER ARASINDAKİ UYUM Bir sözcüğün ilk hecesinde (a,ı,o,u) kalın ünlü varsa diğer hecelerdeki ünlüler de kalın gösterilir. Türkçede bir sözcüğün ilk hecesinde (e,i,ö,ü) ince ünlü varsa diğer hecelerdeki ünlüler de incedir. Sözcükler arasındaki bu uyuma büyük ünlü uyumu denir.