İçeriğe geç

Savcı Hakimin Kararını Bozabilir Mi

Savcı hakimin kararına itiraz edebilir mi?

(1) Suçtan zarar gören kişi, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde Yargıtay’ın bulunduğu yer ağır ceza mahkemesi hâkimliğine başvurabilir. Yetkili mahkeme, kararı veren Cumhuriyet savcısıdır.

Savcının verdiği kararı hakimi etkiler mi?

Hukuk hâkimi, ceza mahkemesinin beraat kararıyla bağlı olmadığı gibi, ceza mahkemesinin suçluluk değerlendirmesine ilişkin kararı da hukuk hâkimi açısından bağlayıcı değildir.

Savcı kararını değiştirebilir mi?

CMK Madde 265 Gerekçe: Cumhuriyet savcısı tarafından şüpheli veya sanık hakkında kamu davası açılırsa, yetkili soruşturma mercii, başvuruya bağlı olmaksızın şüpheli veya sanık lehine verilen kararı kaldırabilir veya değiştirebilir.

Savcı adli kontrol kararını kaldırabilir mi?

Hukuki veya usuli bir hata varsa, adli kontrol kararının incelenmesi sırasında bu durum ortadan kaldırılabilir. Ayrıca, belirlenen sürenin dolması halinde adli kontrol tedbirleri otomatik olarak kaldırılır. Ayrıca, hâkim, savcının talebi üzerine bu tedbirleri kaldırabilir.

Hakim savcılar yanlış kararlarına karşı tazminat davası açılır mı?

Bu bağlamda, hâkimlerin görevlerini yerine getirirken gerçekleştirdikleri eylem veya kararlardan zarar görenlerin, hâkime karşı değil, devlete karşı tazminat davası açma imkânı bulunmaktadır.

Savcı hakimin reddini talep edebilir mi?

“(1) Hâkimin davaya bakamayacak durumda olması hâlinde reddi hakim tarafından istenebileceği gibi, tarafsızlığına şüphe düşürebilecek diğer sebeplerle de reddi hakim tarafından istenebilir. (2) Savcı, şüpheli, sanık veya bunların müdafii, katılan veya temsilcisi, hâkimden reddi hakim tarafından isteyebilir.

Hakim mi daha üstündür yoksa savcı mı?

Hakimler genellikle savcılardan daha üst sırada yer alırlar. Hakimlerin kararları genellikle kesindir ve yalnızca Yüksek Mahkeme tarafından bozulabilir. Savcılar Adalet Bakanlığı’na rapor verir ve yargılama yetkisine karşı itiraz edebilirler.

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.

Hakim savcıya emir verebilir mi?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisini kullanırken mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hâkimler görevlerini bağımsız olarak yaparlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.

Savcının kararını kim bozar?

CMK Madde 103/1’e göre; “Cumhuriyet savcısı, şüphelinin adli kontrol altına alınmasını ve serbest bırakılmasını sulh ceza hakimliğinden isteyebilir. Aynı talep, hakkında yakalama emri çıkarılan şüpheli ve müdafii tarafından da yapılabilir.”

Savcının istediği cezayı hakim verir mi?

Mahkeme savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Mahkemede oturan savcı sanığın cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü bildirirken, hâkim sanığın beraatına karar verebilir veya savcı beraat talep ederken, ceza mahkemesi sanığın cezalandırılmasına karar verebilir.

Hakimin tutuklama yetkisi var mı?

Hâkim, mahkeme emrini bozan davranışın suç oluşturduğuna karar verirse, delil göstermeden veya savunma yapmadan derhal tutuklama kararı verebilir.

Hakim mi karar verir savcı mı?

Savcı, delilleri toplamak, soruşturmaları yürütmek ve bu soruşturmaların sonuçlarına dayalı bir rapor hazırlamakla yükümlüdür. Öte yandan, yargıç, savcılar ve diğer ortaklar tarafından kendisine sunulan raporda yansıtıldığı gibi, davanın sonucunu adalet, hukuk ve adalete uygun olarak belirlemekle yükümlüdür.

Savcı adli kontrol isterse hakim tutuklama verebilir mi?

Ayrıca, tutukluluğun azami süresinin dolması nedeniyle verilen adli kontrol tedbirine aykırı davranılması hâlinde hâkim, tutuklama kararı verebilir.

Savcı tutukluyu serbest bırakabilir mi?

CMK Madde 103 (Mülga üçüncü cümle: – 5353/12 md.) (2) Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresinde adlî kontrol veya tutuklamanın artık gerekli olmadığına kanaat getirirse şüpheliyi resen serbest bırakır.

Kesinleşmiş karara itiraz edilir mi?

CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.

Adli kontrol kararına kimler itiraz edebilir?

Buna göre şüpheli/sanık, müdafii, yasal temsilcisi ve eşi, adli kontrol kararının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren yedi gün içinde, kararın verildiği mercie itiraz edebilir.

Mahkemenin verdiği karara nasıl itiraz edilir?

Ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde hâkim veya mahkeme kararına karşı, ilgililerin kararı öğrendikleri tarihten itibaren yedi gün içinde, Kanunun 35 inci maddesine göre kararı veren mercie başvurarak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğüne bildirimde bulunarak itiraz edilebilir.

Savcı reddedilebilir mi?

Savcının tarafsız olması gerekmez; karar alma makamı onlar olmadığından, kanunda savcıların reddi yönünde bir düzenleme yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort